Vijgen voor waterkefir maken
Biologische ongezwavelde vijgen
OverzichtBiologische vijgen: super geschikt voor het maken van waterkefir
Deze ongezwavelde vijgen zijn zeer geschikt voor waterkefir! Traditioneel worden deze het meest gebruikt, hoewel er ook goede alternatieven zijn. Het feit dat ze ongezwaveld is is super belangrijk!
De sulfieten van gezwavelde vruchten tasten namelijk de micro-organismen in de waterkefircultuur aan.
Dat zal bij deze vijgen nooit gebeuren.
Goede eigenschappen van vijgen
Niet alleen ongezwaveld, maar ook biologisch en géén kunstmatige toevoegingen of conserveermiddelen. Hierdoor kunnen deze vijgen er iets minder aantrekkelijk uitzien. Maar ze zijn des te aantrekkelijker voor de waterkefir.
Deze vijgen zijn dus gegarandeerd een goede voedings- en nutriënten bron voor de waterkefircultuur. Deze zal het er uitstekend op doen.
1. Vijgen als ingrediënt en als voeding voor waterkefir
Vijgen zijn de beste vruchten die u kunt gebruiken i.c.m. waterkefir. Het is ook de vrucht die de meeste mineralen bevat, waar de waterkefir graag ook gebruik van maakt. Daarnaast zitten er behoorlijk wat vruchtensuikers in die als voeding bijdragen voor de waterkefir. Indien u meer vijgen gebruikt, kunt u zelfs met toe te voegen suiker minderen waardoor er minder restsuikers overblijven. Helemaal geen suiker meer gebruiken is dan ook mogelijk.
Wij hebben zelf zonder meer goede ervaringen met vijgen, hoewel andere vruchten ook prima te gebruiken zijn (die we ook verkopen). De vijgen zijn doorgaans wel wat duurder.
2. Kosten per bereiding
Gemiddeld wegen deze vijgen ongeveer 20 gram per stuk. Per liter waterkefir hebt u ongeveer 3 a 4 vijgen nodig (= 60 gram). Zo kunt u uitrekenen hoe lang u met een zakje vijgen kunt doen.
Dat betekent ongeveer dat u er 8,5 liter waterkefirdrank mee kunt bereiden, indien u van deze verhoudigen uitgaat.
3. Vijgen zijn om "op te vreten"
Letterlijk, wel te verstaan. De meeste mensen vinden ze heerlijk. Vaak gedroogd nog lekkerder dan vers (althans, hier in Nederland). Er zijn ook heel wat mogelijkheden om ze te gebruiken in recepten voor koeken en cakes. Daarnaast is het voor menselijke consumptie ook zeer geschikt; de vijg heeft heel wat gezondheidswaarde in zich.
3.1. Gezondheidsvoordelen van de vijg
Vijgen bieden heel wat vitamines:
Heel wat van het vitamine B complex
Vitamine A
Vitamine C
Vitamine K
Qua mineralen zit er het volgende in:
kalium
magensium
zink
calcium (zéér veel!)
koper
mangaan
ijzer
Daarnaast bevatten vijgen veel Antioxidanten (die ruimen de vrije radicalen op) en ook veel Omega-3 vetzuren. En ze bevatten veel vezels. Daarmee is het ook ideale voeding voor probiotica; zowel de waterkefir tijdens de bereiding, maar ook wat je er van binnenkrijgt in je darmen.
3.2. Recepten met vijgen
Er zijn ook heel wat receptmogelijkheden; denk aan een zoete 'touch' voor een salade. Of als ingrediënt in taart, gebak of cake. Wordt er gesproken over het toevoegen van fruit, dan kan je dus ook gedroogde vijgen gebruiken. Het voordeel is dat ze zeer lang houdbaar zijn, ze bevatten geen vocht meer en je kunt ze goed in kleine stukjes snijden of pureren.
Maak er wat moois van en mee en snoep verstandig!
Productgegevens vijgen
Ten minste houdbaar (in de praktijk meestal langer): t/m april 2025
Hoeveelheid: 500 gram
Merk: De Nieuwe Band
Biologisch: Ja
Ongezwaveld: Ja
Info importeur: Odin / De Nieuwe band
Herkomst nieuwe oogst vijgen (Turkije, Izmir)
Vruchtenzakje tip!
We leveren ook ongebleekte katoenen vruchtenzakjes met rijgkoord. Deze zijn zeer geschikt om de vijgen in te doen. Dan vist u tijdens de verwerking van de kefirdrank zo in één keer alle vijgen uit de pot.
En, niet onbelangrijk, als de vijgen wat vijgenpitjes hebben verloren (komt nogal eens voor) komen die niet in de drank terecht en ook niet tussen de waterkefirkorrels!
Allergeneninformatie vijgen
Gluten | Mogelijk | Amandelen | Mogelijk |
Tarwe | Mogelijk | Hazelnoten | Mogelijk |
Rogge | Mogelijk | Walnoten | Mogelijk |
Gerst | Mogelijk | Cashewnoten | Mogelijk |
Haver | Mogelijk | Pecannoten | Mogelijk |
Spelt | Mogelijk | Paranoten | Mogelijk |
Kamut | Mogelijk | Pistachenoten | Mogelijk |
Schaaldieren | Nee | Macademianoten | Nee |
Ei | Nee | Selderij | Nee |
Vis | Nee | Mosterd | Nee |
Aardnoten (pinda) | Nee | Sesam | Mogelijk |
Soja | Mogelijk | Sulfiet | Nee |
Sojalecithine | Nee | Lupine | Nee |
Melk | Nee | Weekdieren | Nee |
Noten | Mogelijk |
Voedingswaarde
Gemiddeld per 100 gram: | ||
Energie | 1095 | kiloJoules |
259 | kcal | |
Vet | 0,9 | gram |
- waarvan verzadigde vetzuren | 0,1 | gram |
Koolhydraten | 54,1 | gram |
- waarvan suikers | 47,9 | gram |
Voedingsvezels | 9,8 | gram |
Eiwit | 3,3 | gram |
Zout | 0,03 | gram |
Mutatiedatum: 06-11-2024
Barcode
8713326260141
Gewicht
0,6 Kg
Producent/Merk
Nieuwe Band
Eigen product?
Nee