100% Biologische oersuiker of sucanat
Biologische oersuiker
OverzichtDaarom is oersuiker geschikt voor waterkefir maken
Dit product wordt ook wel oerzoet, sucanat, rapadura of panela rietsuiker genoemd. Het sap van het biologisch geteelde suikerriet wordt gefilterd, ingedampt en vervolgens tot kleine korrels vermalen.
Het heeft verder geen enkele bewerking (dus NIET geraffineerd) ondergaan, waardoor veel waardevolle stoffen - vooral mineralen - behouden blijven.
Ideaal als mineraalrijke voedingsbron voor waterkefir. Let op dat je niet voortdurend of alleen maar oersuiker gebruikt, daarvoor zitten er teveel mineralen in, waar de waterkefircultuur last van kan krijgen (slijmvorming).
Voordelen oersuiker t.o.v. witte kristalsuiker
Witte kristalsuiker bevat helemaal geen mineralen, rietsuiker een beetje en oersuiker/oerzoet een heleboel. Daardoor is het geschikt om i.c.m. witte suiker of rietsuiker te gebruiken. Het is niet aan te raden continu alleen maar oersuiker te gebruiken, aangezien de waterkefir dan 'overvoerd' kan worden met mineralen, wat de gezondheid van de waterkefircultuur niet ten goede komt. Met mate gebruiken dus!
Zelf gebruiken wij het i.c.m. rietsuiker in een verhouding van 1 deel oersuiker en 5 tot 10 delen witte- of rietsuiker.
Oersuiker: 'langzame' koolhydraten
Deze suikervorm werkt ook een 'langzamere' koolhydraat, als je het vergelijkt met bv. witte en rietsuiker. Geeft dus een minder hoge suikerpiek in het bloedbeeld, daardoor ook een goed alternatief (minder slecht dan gewone en rietsuiker) voor bakken en ander huishoudelijk gebruik.
De smaak is behalve zoet ook wat kruidig/licht zoutig. Dit komt door de aanwezige mineralen. Bij gebruik in taarten of koekjes, verdwijnt deze afwijkende smaak weer.
Verschil tussen oerzoet en melasse of melassestroop
Die benaming is wat bekender waarschijnlijk. Eigenlijk is melassestroop de 'natte' variant van oersuiker.
Met dat verschil dat melassestroop, juist doordat het een natte substantie is, veel minder lang houdbaar is. En het doseert een stuk lastiger. Maar ook die kan dus gebruikt worden als voedingsbron. Qua voedingswaarde is er geen verschil t.o.v. oerzoet of oersuiker.
Omdat oersuiker in de praktijk voor waterkefir toch een stuk praktischer werkt als melasse stroop, verkopen wij alleen oersuiker.
Productgegevens
Inhoud: 500 gram
Importeur: Nieuwe Band
Biologisch?: Ja
Fairtrade?: Ja
Verpakking: papier
Houdbaar t/m: april 2026 (dus extreem lang houdbaar)
Herkomst: Costa Rica. Wordt verbouwd door een boerencoöperatie. Zij ontvangen hiervoor een fairtrade premie.
Voedingswaarde oersuiker
Bevat:
calcium
ijzer
fosfor
potassium
vitamines A, B1, B2, B6 en C
spoorelementen chroom, koper en zink
mineralengehalte ongeveer 2,1%
Voedingswaarde per 100 gram
energie: | 1636 kJ (385 kcal) |
vet: | 0 gram |
waarvan verzadigd: | 0 gram |
koolhydraten: | 95,1 gram |
suikers: | 94,2 gram |
voedingsvezels: | 0,68 gram |
eiwit: | 0,8 gram |
zout: | 0,09 gram |
Allergenen informatie
Van onderstaande stoffen is aangegeven of de oersuiker daarmee in aanraking kan zijn gekomen gedurende het productieproces. Als dat overigens al gebeurt, zal dat in zeer geringe mate zijn. Maar als u allergisch bent, toch goed om te weten.
|
Mutatiedatum: 30-08-2024
Barcode
8713326190080
Gewicht
0,6 Kg
Soort pagina
Artikel
Artikelsoort
Ingrediënt
Inhoud
500 g
Producent/Merk
Nieuwe Band
Eigen product?
Nee