Maak eenvoudig kefirkwark
Kefir hangop en kwarkzak
OverzichtMaak zelf kefir hangop met de kefir kwark zak
Een kefirkwark zak (ook wel vaak notenmelkzak genoemd), waarmee je eindeloos vaak op eenvoudige wijze van melkkefirdrank, kefir kwark, kefir hangop of kefiryoghurt kan maken. Al deze namen worden in de praktijk wel gebruikt, maar het betekent steeds hetzelfde:
"Het indikken van melkkefir drank, door de wei van de vastere bestanddelen te scheiden d.m.v. een zeer fijnmazige notenmelkzak"
Hetzelfde idee wat bij traditionele hangop of kwark gehanteerd wordt.
Natuurlijk is kefir gezond en
geconcentreerde kefir (door het door de kwarkzak te laten lopen)
helemaal.
Per gewichtseenheid bevat het ook veel meer eiwitten dan gewone
melk. Dat is ook logisch, want ongeveer de helft van het gewicht
aan wei zit er niet meer in.
Kefir hangop is dus met recht een eiwitten bommetje!
Voordeel van deze kefir yoghurt / hangop zak
Het grote voordeel van kefir hangop is dat het allemaal op kamertemperatuur plaatsvindt. Zowel de fermentatie van de benodigde melkkefir drank, als het uitlekken daarvan in de kefir kwarkzak daarna. Doorlooptijd van begin tot eind: 1,5 dag.
Namelijk 1 dag voor het maken van melkkefir en tot maximaal een halve dag voor het uitlekken, waarna u superdikke kefirkwark hebt.
Stappen hangop maken
Het maken van hangop is kinderlijk eenvoudig, als je eenmaal melkkefir hebt. De achtereenvolgende stappen gaan als volgt:
-
Kefir drank in de zak schenken.
-
Ophangen aan knop van een keukenkastje, of haak aan de muur.
-
Uit laten lekken boven opvangbak.
-
Knijp de hangop uit de zak in een opvangbak. Ga er met de garde doorheen zodat het mooi homogeen van structuur en textuur wordt.
-
Spoel de zak goed uit en droog hem.
-
Smullen maar!
Is kefirkwark een beter alternatief dan Skyr, Optimel en gewone kwark?
De gezondheidswaarde van een gefermenteerd product hangt voor een groot deel samen met de diversiteit qua bacteriestammen.
En melkkefir is daarin de absolute koploper; er is géén natuurlijk product met een grotere diversiteit aan microorganismen.
Natuurlijk is hangop kopen gemakkelijk, alleen naar verhouding duur en qua gezondheidswaarde dus een stuk minder.
Hoe kefir kwark of hangop maken?
► Zo maak je zelf kefir hangop kwark
Via dit Youtube filmpje kunt u zien hoe het werkt als u de hangop zak hebt opgehangen:
Receptmogelijkheden kefir hangop
Het resultaat van de hangop bereiding kunt u direct nuttigen.
Maar u kunt er ook tzaziki van maken, of met walnoten, kaneel en
honing maakt u er een heerlijk toetje van. Nog probiotisch gezond
ook!
Ook kunt u het als basis gebruiken om er kefir kaas van te maken.
Hangop toetje
Maar er is nog veel meer mogelijk; denk aan hangop toetjes of desserts. Om het romiger te maken, kunt u er slagroom doorheen mengen. Of met vruchten als aardbeien, blauwe bessen, kiwi (gold), ananas. Leef er uw creativiteit op uit. En wat het resultaat ook is; het is altijd smakelijker en gezonder dan welke hangop van de Jumbo, AH of welke supermarkt dan ook. Als ze al echte hangop hebben en verkopen!
Reiniging
Na gebruik, het zakje afspoelen en een poosje in een bakje laten weken. Zo krijgt u hem gemakkelijker schoon, wat ook nodig is omdat het zeer fijnmazig is. U kunt het na goed afspoelen laten drogen op een warme plaats. Eens op de paar keer is het verstandig om op 30 graden te wassen. Daarna weer goed afspoelen onder de kraan.
Kefir hangop zak: een goed kaasdoek alternatief
Velen vinden deze kwarkzak praktischer werken dan de traditionele kaasdoek. De gebruiksvoordelen zijn:
-
Werkt snel, eenvoudig en zonder knoeien
-
Verwerkt grotere hoeveelheden melkkefirdrank
-
Heeft een stevig koord om de zak dicht te trekken.
-
Het koord heeft een knoop aan het uiteinde, waardoor deze niet per ongeluk in de zoom weg kan schieten.
-
Op het koord zit een 'klemkikker', waarmee je de maximale opening van de zak kunt vastzetten.
-
Het weefsel is gemaakt van nylon en is daardoor zeer duurzaam; het slijt nauwelijks en gaat niet in kwaliteit achteruit. Alleen zal het door gebruik kreukelig worden.
-
Materiaal is BPA vrij en ook vrij van andere weekmakers.
Tip: U kunt het ook als 'zeef' gebruiken, indien hij op zijn kop op bv. de weckpot past. Draai de pot met zak om zodat de kefirkorrels + drank in de zak lopen en laat het uitlekken boven een mengkom. U kunt de zak ook voorzichtig uitknijpen/wringen zodat alle drank wat sneller doorloopt. Niet te hard, anders beschadigt u de kefirkorrels.
Verkrijgbare maten
De kwarkzak is verkrijgbaar in 3 maten. De specificaties per maat zijn:
Maat S (Small)
-
Afmeting kefirkwarkzak (diameter x hoogte): 9 x 16 cm.
-
Maximaal verwerkbare hoeveelheid melkkefir: 0,8 liter
-
Resulteert in hoeveelheid kefirk wark: ± 0,4 liter
-
En hoeveelheid wei: ± 0,4 liter
Let op: Deze maat kwarkzak voldoet ook uitstekend als vruchtenzakje voor de bereiding van waterkefir. Het grote voordeel is dat in het zakje ontwikkeld koolzuurgas via de fijne mazen kan ontsnappen, waardoor het zakje niet bol gaat staan en niet tegen het waterslot aan kan drukken.
Maat M (Medium)
-
Afmeting kefirkwarkzak (diameter x hoogte): 14 x 20 cm.
-
Maximaal verwerkbare hoeveelheid melkkefir: 2,8 liter
-
Resulteert in hoeveelheid kefirk wark: ± 1,4 liter
-
En hoeveelheid wei: ± 1,4 liter
Maat L (Large)
-
Afmeting kefirkwarkzak (diameter x hoogte): 19 x 28 cm.
-
Maximaal verwerkbare hoeveelheid melkkefir: 4,0 liter
-
Resulteert in hoeveelheid kefir hangop: ± 2 liter
-
En hoeveelheid wei: ± 2 liter
Voor alle maten
De zak heeft een cylindervorm (rond extra inzetstuk aan de onderkant), waardoor het meer volume kan bevatten dan het doet vermoeden. De zak rekt ook iets uit door het gewicht en de druk van de inhoud.
De hoogte vanaf ophangplek t/m onderkant kwarkzak is vooral bij de grote maat behoorlijk lang. Mogelijk te lang voor de situatie bij u thuis. Maar de lengte van het koord kan je ook naar smaak inkorten. En de klemkikker kan je op elke gewenste lengte (dus hoogte) instellen.
Let op: Houd er dus rekening mee dat
daaronder nog een opvangbak geplaatst moet worden waar de wei in
opgevangen wordt, zonder dat de onderkant van de zak de wei in de
opvangbak raakt. Die maat moet u er nog bij optellen.
Mazen weefsel:
-
Maat S en M: 120 micron
-
Maat L: 160 micron
De mazen in het weefsel zijn zeer fijn, zelfs zodanig dat er
nauwelijks tot géén vaste stoffen doorheen gaan, alleen
doorzichtige wei. Alleen in het begin loopt er nog wat witkleurige
vloeistof door het doek, maar dat stopt al heel snel. U verliest
dus geen waardevolle stoffen die met de wei meekomen.
De genoemde opbrengst kunnen wel variëren, afhankelijk van de
gebruikte kefircultuur, hoe actief de kefir is, gebruikte
verhoudingen, temperatuur e.d.
Altenatieve mogelijkheden
- U kunt ook de kwarkzak in een weckpot hangen en de bovenrand
van de kwarkzak tussen weckpot en deksel klemmen (bij maat M en L).
Zie de laatste foto als voorbeeld.
- U kunt ook de meer traditionele kaasdoek of neteldoek gebruiken die we ook verkopen (één menu optie omhoog). Deze geeft in principe hetzelfde resultaat, maar op een wat andere wijze. Wij vinden het wat omslachtiger, omdat je tussendoor er nog aandacht aan moet besteden voordat het helemaal uitgelekt is. Bij de kefir kwarkzak is dat niet het geval.
Mutatiedatum: 13-08-2024
Lengte
20 cm
Breedte
14 cm
Hoogte
0,2 cm
Gewicht
0,045 Kg
Eigen product?
Nee
SKU
0