Waarom kefir drinken?
OverzichtWaarom kefir drinken? Omdat kefir een SUPER superfood is
Inderdaad: Kefir is een SUPER superfood. Overheerlijk, ondersteunt de gezondheid, goedkoop en het blijft maar groeien. Dus je kunt ook anderen er een plezier mee doen!
Duurzaam voor je gezondheid, portemonnee, onze leefomgeving en anderen. Het is eigenlijk wonderlijk dat zo'n schitterend product toch nog zo onbekend is. Hoewel het de laatste tijd wel steeds populairder wordt! Het wordt steeds vaker ontdekt en die tendens zie je niet alleen in Nederland, maar ook ver daar buiten.
Uitgebreide informatie waarom het gezond is, vind je op de 'Kefir en gezondheid' pagina.
Hier beperken we ons tot de hoofdlijnen.
Kies je voor melkkefir of waterkefir?
Dat is een persoonlijke keuze. Maar wellicht helpt het volgende voor het maken van een keuze.
Melkkefir is een lichtzure, licht tintelende zuiveldrank o.b.v. dierlijke melk naar keuze. Geschikt voor vegetariërs, maar niet voor veganisten.
Waterkefir is een frisse, lichtzure, nauwelijks zoete flink tintelende frisdrank. Niet geschikt voor diabetes patiënten i.v.m. eventuele restsuikers.
Maar is kefir ontzettend gezond, dankzij de vele en complexe melkzuurbacteriën (tegen de 30 verschillende bacteriestammen) die o.a. het gezonde rechtsdraaiende melkzuur produceren.
Gun jouw spijsverering - toch het fundament voor een goede gezondheid - het beste wat de natuur te bieden heeft. Het wordt ook in de praktijk therapeutisch gebruikt, b.v. voor het herstel van de darmflora na een antibioticakuur, of juist preventief, vóórdat je antibiotica gaat gebruiken. Maar er zijn nog meer toepassingsmogelijkheden.
Wij mogen daar niets over vertellen, maar je kunt dat navragen via jouw arts/voedingsdeskundige.
Vooral orthomoleculair geschoolde artsen zijn hier vaak goed van op de hoogte. Neem het niet van ons aan (wij hebben een belang), maar wel van hen!
Wat zijn de verschillen tussen melkkefir en waterkefir?
Qua gezondheidsvoordelen is er eigenlijk weinig verschil tussen melkkefir en waterkefir.
Wel is het zo dat melkkefir het voordeel heeft dat er géén suiker in zit en daarmee wel geschikt is voor bv. diabetici en mensen die aan de lijn doen.
Daar staat tegenover dat waterkefir weer geschikter is voor degenen die een lactose-intolerantie hebben, of die melkkefir simpelweg wat minder goed verdragen op de darmen.
In beide gevallen is er sprake van een hele lichte mate van alcoholontwikkeling en wel maximaal zo'n 0,5%.
Heeft kefir voordelen? Heeft het bijwerkingen?
Van zowel melkkefir als waterkefir zijn geen bijwerkingen of contra-indicaties bekend. Je moet het dan ook zien als een voedingsmiddel en géén geneesmiddel.
Zo ongeveer als zuurkool, of karnemelk, maar dan met nog veel meer diversiteit qua bacteriestammen en gistculturen.
Als je het echter therapeutisch wil gaan gebruiken, dan geven wij wel het dringende advies om dat altijd en eerst met jouw arts of voedingsdeskundige te overleggen, zodat je vooraf geen verkeerde verwachtingen hebt (en mogelijk een teleurstelling achteraf) en ook weet of kefir in jouw situatie goed toepasbaar is.
Wel kan het gebeuren dat mensen wat maag- en darmklachten ervaren als ze te enthousiast (lees: te vaak, te veel nuttigen van kefir) starten. Het is altijd verstandig om het rustig op te bouwen.
Wat zijn de kefir voordelen?
Voor zover op deze website iets wordt beweerd dat daar op lijkt, betreft het letterlijke aanhalingen van wetenschappers, voedingsdeskundigen en wetenschappers. Waar mogelijk met een verwijzingslink of bronvermelding. Soms zijn er wel bestaande verwijzigingen, maar moet je geregistreerd en betalend lid zijn om bij de informatie te kunnen komen.
Volgens deze specialisten kan kefir therapeutisch gebruikt worden. Meer mogen we er niet over zeggen...
► Meer over kefir en gezondheid
Bedenk verder dat kefir een voedingsmiddel is en géén geneesmiddel, ook al heeft het ontegenzeggelijk gezondheidsvoordelen.
Wetgeving gezondheidsclaims en voeding
Wij zelf kunnen en mogen geen enkele gezondheidsclaim geven en ook geen medisch advies geven.
Dat is namelijk wettelijk verboden voor voedingsmiddelen en voedingssupplementen, waar zowel melkkefir als waterkefir onder valt.
Dit betreft aangepaste regelgeving die vanaf december 2012 binnen de EU geldt.
Wel verwijzen wij graag naar klinische studies en wetenschappelijk onderzoek, waarin de werkzaamheid van kefir onderzocht wordt.
Mutatiedatum: 04-10-2023