Kefir en wetenschap
OverzichtWetenschap kefir en gezondheid
Hier vind u een overzicht van betrouwbare wetenschappelijke publicaties, onderzoeksrapporten en links waar probiotica in zijn algemeenheid, of kefir in het bijzonder, genoemd worden.
Meestal betreft dat melkkefir, aangezien die van oudsher het meest bekend is. Maar misschien ook omdat de diversiteit qua bacteriestammen en gistkiemen een stuk groter is dan bij waterkefir.
Maar de laatste tijd zie je een toegenomen belangstelling voor waterkefir en dus ook wat meer 'wetenschappelijke interesse'. Dat juichen we alleen maar toe natuurlijk.
Wetenschappelijke publicaties over kefir
Microbiële samenwerking geheim van kefir (4-1-2021, Ortho)
Metabolic cooperation and spatiotemporal niche partitioning in a kefir microbial community (4-1-2021, Pubmed)
Moderne inzichten op de gezondheidsvoordelen van kefir: verbetering van de microbiota van de gastheerdarm (9-2-2018, PubMed)
Milk kefir: nutritional, microbiological and health benefits (22-2-2017, Cambridge University, pdf download)
Hoe kun je ervoor zorgen dat je lekkende darm weer herstelt? (4-1-2016, Jesse van der Velde)
Minder angst met gefermenteerd voedsel (15-8-2015, Ortho)
Fermented foods, neuroticism, and social anxiety: An interaction model (15-8-2015, Pubmed)
A Randomized Clinical Trial Measuring the Influence of Kefir on Antibiotic-Associated Diarrhea (3-8-2009, Jama network)
Probiotics - Complementary and Alternative Medicine: A New Series (april 2006, Academia.edu)
Kefir - A complex probiotic (april 2005, ResearchGate)
Melkkefir en wetenschappelijke klinische studies (melkkefir.nl)
Referentielijst wetenschappelijke en semiwetenschappelijke publicaties (melkkefir.nl)
Publicaties en reviews via PubMed - NCBI (alle datums, query gehele database)
Bronnen van publicaties
Opmerking: PubMed is een belangrijke bron van wetenschappelijke studies en informatie (ook voor ons). Voertaal is steevast Engels en de studies en rapportages zijn door het medische vakjargon soms wel wat moeilijk leesbaar. Staat tegenover dat er heel veel is terug te vinden. En je kunt ook duidelijk zien dat er een enorme toegenomen belangestelling is voor probiotica, prebiotica en kefir in het bijzonder.
Zie het tweede plaatje, waarin deze toename duidelijk te zien is.
Daar waar je eerder alleen 'milk kefir' voorbij zag komen in studies, zie je nu ook onderzoeken en studies naar waterkefir.
Probiotica algemeen
Minder vaak last van diarree indien kinderen met antibioticakuur probiotica krijgen (27-06-2022, Zorgkrant)
Multispecies Probiotic for the Prevention of Antibiotic-Associated Diarrhea in Children (21-06-2022, JAMA Network)
Antibiotic-induced changes in the human gut microbiota for the most commonly prescribed antibiotics in primary care in the UK: a systematic review (21-09-2020, Pubmed)
Niet-zuivel ook geschikt als bron van pre- en probiotica (3-6-2020, Ortho)
Non-Dairy Fermented Beverages as Potential Carriers to Ensure Probiotics, Prebiotics, and Bioactive Compounds Arrival to the Gut and Their Health Benefits (3-6-2020, Pubmed)
Cholesterolverlaging met probiotica (17-9-2011, Ortho: Meta-analyse van 13 studies met een totaal van 485 proefpersonen)
Probiotica en kindereczeem (Ortho, 21-8-2008: Lactobacillus rhamnosus verlaagt het risico van eczeem bij jonge kinderen)
Gebruikte bronnen
Wordt aan gewerkt; is nogal een klus. Ook op de andere pagina, "Kefir en gezondheid" zijn relevante links opgenomen. Voor nu:
bibliotheek.ortho.nl (Ortho)
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov (PubMed)
Google (is your friend ;))
Wordt vervolgd!
Mutatiedatum: 20-12-2023