Duurzaamheid

Artikel 6 van 8
Overzicht

Duurzaamheid in alle aspecten van onze bedrijfsvoering

Duurzaamheid, circulair ondernemen, zero waiste, low carbon footprint, groen doen... (?!?)
Duurzaamheid, is dat nou een modekreet of holle klank? Niet bij Kefirshop! In onze bedrijfsvoering proberen wij zo duurzaam als maar enigszins mogelijk is, te werken.

Dat doen we eigenlijk al vanaf het prille begin, toen het nog niet zo populair was en je jezelf haast moest verantwoorden als je iets in die richting deed. Dat we daar toch mee bezig waren en nog steeds zijn, heeft ook direct zijn weerslag op de kosten die we maken (bijna altijd minder), CO2 uitstoot (fors minder), efficiëncy (soms meer, soms minder).

Maar het belangrijkste is natuurlijk dat we proberen zo 'groen' mogelijk te leven en te werken, waardoor we het toch al fors verstoorde milieu in Nederland niet nog verder belasten.

 

Wij werken duurzaam op de volgende manieren

Dat doen we heel bewust en als er (nog) betere mogelijkheden zijn die haalbaar zijn, dan gaan we er voor. Op dit moment werken wij als volgt:

 

Wij houden onze voorraad levende kefir zo beperkt mogelijk

  • Hierdoor besparen we op grondstoffen, water en energie. Keerzijde is dat als de vraag naar kefir ineens stijgt, als gevolg van bijvoorbeeld een gepubliceerd artikel, dan kan er wel eens een wachtlijst(je) ontstaan voor met name melkkefir.
     

Lage voorraden

  • Ook van alle overige artikelen proberen we zo weinig mogelijk voorraden aan te houden, waarbij we toch waar mogelijk kwantumkorting kunnen bedingen. Dat betekent balanceren tussen twee tegengestelden. Dat lukt ons vrij aardig, waardoor we vanuit huis kunnen werken. Dus geen apart kantoor of opslagruimte. We wonen in een levensloopwoning met slaapkamer op de begane grond. Dat is bij ons de webwinkel! En de garage hebben we opgeofferd voor onze voorraden en de auto is verbannen naar buiten.
    Voordelen: geen reiskosten of tijd, zeer lage energiekosten. Maar 'elk voordeel heb z'n nadeel'; er gaat wat meer tijd in voorraadbeheer zitten, we moeten wat vaker bestellen bij onze toeleveranciers. En soms staat de schuur erg vol ;)
     

Wij gebruiken duurzame grondstoffen en producten

  • Dat betekent het beste leidingwater van Nederland (in Flevoland, duizenden jaren oud grondwater), dit is zuiverder van samenstelling dan vele bron- en mineraalwaters uit de fles (niet duurzaam), ongezwavelde biologische vruchten en biologische suiker. En omdat onze voorraad beperkt is, gebruiken we zo weinig mogelijk grondstoffen, hulpstoffen en energie. En dat voordeel verrekenen we in de prijs, zodat u altijd een eerlijke prijs betaalt.

  • De biologische melk die we gebruiken, is altijd afkomstig van Nederlandse koeien. Dat zou je standaard verwachten, maar er is ook heel wat melk in Nederland in omloop dat afkomstig is uit België, Duitsland en Frankrijk.
    We gebruiken gesteriliseerde melk om zo voedselveilig mogelijk te werken, waarmee we ook de zekerheid hebben dat melkkefirkorrels het postproces niet alleen overleven maar ook actief blijven zonder kans op bederf.

  • De kunststof producten (of onderdelen) die gebruikt kunnen worden voor fermentatiedoeleinden zijn altijd voedselveilig en dus vrij van BPA (en andere weekmakers) en PFAS. Is het niet gegarandeerd voedselveilig? Dan komt het niet in ons assortiment. Veiligheid voorop dus!

 

Duurzame producten

  • De producten die wij verkopen zijn ofwel duurzaam door onszelf geproduceerd, of betrekken we van leveranciers die duurzaamheid ook hoog in het vaandel hebben staan. Bv. Thylbert in België, waarvan we een aantal producten mogen verkopen. Zij houden er een zelfde filosofie op na.
    Waar mogelijk proberen we van onze leveranciers ook alles aangeleverd te krijgen met zo min mogelijk plastic. Dat is nog best een uitdaging, aangezien vooral de wat grotere toeleveranciers minder flexibel kunnen zijn dat ze zouden willen. Maar we blijven waar mogelijk 'prikkelen'.
     

Wij gebruiken zo weinig mogelijk plastic

  • Voor de "lekvrije"verzending van de verse kefirkorrels zelf ontkomen we helaas niet aan thermisch gesealde plastic zakjes (van voedselveilig LDPE polyethtyleen) en voor gedroogde kefirkorrels griptapezakjes en voor de fermentatiepotten bubbelplastic (gerecycled plastic). Maar voor verpakkingsmateriaal gebruiken we verder zeer veel "tweedehands" materiaal. Eventuele luchtkussentjes die als bescherming in dozen kunnen voorkomen, zijn dus ook tweedehands of zelfs derdehands en zijn eerder gebruikt door leveranciers die ons bevoorraden. Ook gebruiken we 100% milieuvriendelijk afbreekbare schuimvlokken, die kunnen dus zo op de composthoop, of van papier wat bij het oud papier kan.

    En nieuw verpakkingsmateriaal gebruiken we weinig (ongeveer 30%), omdat we steeds voorraad aangeleverd krijgen van onze toeleveranciers die in de meeste gevallen (helaas) wat minder groen werken. Daardoor vergroenen we 'grijze' verpakkingsmaterialen.
    Verder gebruiken we zoveel mogelijk recyclebaar papier/karton. Wat we nieuw aanschaffen is altijd gemaakt van gerecycled materiaal, tenzij er geen alternatief is.
     

Hergebruik verzenddozen

  • Inderdaad, wij hergebruiken indien mogelijk dozen die al ergens anders voor hebben gediend. Uiteraard zonder in te boeten aan kwaliteit en hygiëne. Het kan dus zijn dat u uw bestelling in een doos ontvangt, waar andere producten/merken e.d. op terug te vinden zijn. Ook kopen we tweedehands dozen in tegen een veel lagere prijs.
    Hierdoor zijn wij wel in staat om goedkoper te werken en dat ziet u terug in de lagere verzendkosten. Onze pakket verzendkosten zijn daardoor vaak ongeveer € 0,50 goedkoper dan het standaard PostNl tarief. In de praktijk betaalt u uitsluitend de feitelijke verzendkosten + klein een deel van het verpakkingsmateriaal.
     

CO2 neutrale vestigingsplaats

  • Dat klinkt heel mooi, maar zit hem in het simpele feit dat wij kleinschalig en zelfs vanuit huis werken. Daardoor hoeven we nauwelijks extra energie te gebruiken. Daardoor zijn de huisvestingskosten laag (CO2 neutraal) en dat vertaalt zich weer naar scherpe verkoopprijzen.
     

Energiezuinig transport

  • Indien mogelijk worden de bestellingen fietsend naar de brievenbus of postkantoor gebracht. Alleen de pakketten krijgen we meestal niet allemaal in de fietstas gepropt.
    Hebt u nog een bakfiets over? We houden ons aanbevolen, kunnen we nog groener werken ;)
    Tot die tijd rijden we in ieder geval CO2 neutraal onze bestellingen naar het postagentschap. Helaas nog wel in een (superzuinige) auto (Kia Picanto), maar zodra het anders/beter kan, gaan we dat zeker doen.
     

Hergebruik water

  • We hebben het geweten in de zomer van 2018, 2019 en ook 2020; enorme water tekorten. Echter; onze regenton zat altijd vol. Vol met spoelwater van al onze kefirvaten, waardoor ongeveer 90% van al het gebruikte water hergebruikt werd voor de tuin en vogel drinkbak (gratis probiotica voor de vogels). In de zomerperiode hergebruiken we iedere dag zo'n 30 liter spoelwater.
     

Ondersteuning groene zoekmachine www.ecosia.org

  • Als u deze zoekmachine gebruikt, dan genereert u al klikkend en zoekend opbrengsten die ten goede komen aan het regenwoud. En het kost u helemaal niets. Zit heel mooi in elkaar.

 

Tips, laat het ons weten

Misschien denkt u: Dat kan groener! Hebt u dus nog tips voor ons m.b.t. het thema duurzaamheid? Laat het ons dan s.v.p. weten.

Wilt u als bedrijf zelf "groener" en dus ook kostenbesparend werken? Kijk dan eens naar het initiatief Lean and Green.

Mutatiedatum: 21-06-2024

Ā© 2011 - 2024 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel