Melkkefir bewaren
OverzichtHoe melkkefirkorrels bewaren?
Klinkt als een eenvoudige vraag (wat het ook is), maar het antwoord is gelukkig ook eenvoudig.
De reden dat wij hier een aparte pagina aan wijden is dat deze vraag niet vaak, maar ontzettend vaak gesteld wordt. Eigenlijk stopt het nooit, hoe vaak we er ook iets over publiceren.
Goed, nu naar de praktijk! Eerst moet de vraag beantwoord worden hoe lang de melkkefirkorrels bewaard moeten worden. Een paar dagen langer dan normaal, een paar weken in verband met vakantie, of nog langer? Het antwoord op die vraag bepaalt ook welke bewaarmethode de voorkeur heeft.
Als laatste (onderin pagina) behandelen we ook de vraag: hoe lang kefir bewaren in koelkast?
Melkkefirkorrels 1 dag goed houden
Bv. als je wat kefirkorrels aan iemand anders wilt geven. Dan wil je graag dat de kefirkorrels actief en goed blijven.
Bewaar daartoe de kefirkorrels in een plastic zakje of bakje, met een heel klein beetje melkkefir drank + schenk er wat melk bij zodat de korrels onder de melk verdwijnen.
Zet dit in de koelkast totdat u het doorgeeft. Dit gaat tot ruim 1 dag goed. Hou er rekening mee dat hoe langer de kefirkorrels in de koelkast bewaard worden, hoe langer het duurt voordat ze weer helemaal actief zijn.
Melkkefir korrels bewaren voor een paar dagen
En dan bedoel ik: een paar dagen langer dan gewoonlijk. Dan is het heel eenvoudig: maak een bereiding zoals je gewend bent en zet deze een paar uur later in de koelkast. Als je bewust een paar uur wacht met het in de koelkast zetten, krijgt de kefir de gelegenheid om zijn conserverende werking te doen. Vooral bij verse en rauwe melk is dat van groot belang.
Zodra je weer terug bent, kun je de kefir verwerken zoals gewoonlijk. Kijk wel even of de kefir er 'klaar voor is'. Dat wil zeggen: ziet, ruikt en smaakt het zoals gewoonlijk. Dat resultaat hangt ook af van de koeltemperatuur en gebruikte verhoudingen.
Bewaren melkkefirkorrels en meenemen in het vliegtuig
Sommigen willen melkkefir meenemen in het vliegtuig. Voor familie, vrienden of kennissen. Of om er ter plaatse tijdens vakantie mee door te kunnen gaan.
Dat is mogelijk! Maar wel met een paar kanttekeningen:
Als u het al doet, doe dan de niet afgespoelde melkkefirkorrels met evenveel gewicht aan voeding met zo kort mogelijk voor vertrek in een griptapezakje met een dichtgeknoopt zo luchtledig mogelijk plastic zakje er omheen.
Als het niet kort van tevoren lukt, doe dan het zakje zolang in de koelkast.Doe dit midden in de koffer die in het kofferruim gedeelte gaat.
Doe er ook een A4-tje bij met tekst/uitleg dat het geen 'drugs' zijn, wat het wel is en waar ze meer informatie over melkkefirkorrels kunnen vinden. Als het warm is, is een koelelement er bij aan te raden.Hou er rekening mee dat door de lage luchtdruk in het vliegtuigruim, de gebruikte zakjes behoorlijk op kunnen bollen. Vooral als de koffer niet goed gevuld is. Gebruik dus liever wat steviger plastic zakjes, of een paar over elkaar heen en goed dicht geknoopt/geplakt.
Als u de kefirkorrels bij ons hebt aangeschaft, druk dan de factuur af en voeg die er bij. Ons telefoonnummer staat er op en ze mogen indien noodzakelijk (nog nooit gebleken) contact met ons opnemen voor uitleg.
Zo spoedig mogelijk op de plaats van bestemming de kefirkorrels weer activeren. Als dat niet direct lukt, doe het dan z.s.m. in de koelkast. Maar start er dan in ieder geval de volgende dag mee.
Melkkefir korrels bewaren tot 3 weken
De werkwijze is hetzelfde als bij een paar dagen afwezigheid, met dat verschil dat je meer melk gebruikt en de resulterende drank niet gaat gebruiken om te drinken na terugkomst. Die zal te ver gefermenteerd zijn om nog smakelijk te zijn. Dat is herkenbaar aan de weivorming, vooral onderin.
Dit is de ideale manier om melkkefirkorrels te bewaren als je een paar weken op vakantie gaat.
Melkkefirkorrels een half jaar bewaren
Dat gaat in een paar stappen die eigenlijk heel simpel zijn:
1. Melkkefir drank bewaren: invriezen
Dus niet de kefirkorrels, maar de melkkefir drank die u eerder hebt bereid. Het is het gemakkelijkste om dat in de vorm van bv. ijsblokjes te doen. Die kunt u later in een plastic zakje veilig en hygiënisch bewaren. Zet de invriesdatum er op.
Het idee is dat bij het weer activeren van de kefirkorrels, deze weer beter en sneller geactiveerd worden.
U hoeft niet veel melkkefirdrank in te vriezen om de kefir later weer goed te kunnen activeren. Ga uit van maximaal hetzelfde gewicht als wat u aan melkkefirkorrels invriest.
Melkkefirkorrels afspoelen
Spoel ze grondig af en laat het even uitlekken. Zo nodig een beetje droogdeppen met een niet pluizende doek of keukenrol.
Als ze nog een beetje nat zijn is dat niet erg.
3. Kefir invriezen (de melkkefirkorrels)
Doe direct daarna de korrels in een schoon plastic zakje en kunt u de kefir invriezen.
U hoeft er geen melk of melkpoeder bij in te doen. Dat wordt soms gesuggereerd, maar is echt niet nodig.Zorg dat er zo weinig mogelijk lucht in is opgesloten en schrijf de invriesdatum er met watervaste stift op.
Noteer het voor de zekerheid ook ergens anders, de geschreven datum op het plastic zakje wil er nog weleens af slijten of uitlopen als het vochtig ingevroren wordt.
Nou, dat was niet al te moeilijk he? Maar nu wil je na x-tijd weer wat doen met de kefirkorrels. Dan wordt die opgeschreven datum ineens belangrijk.
Vuistregel: t/m 3 maanden ingevroren is het weer goed te activeren, hoe langer de tijd dat ze ingevroreren waren, des te meer tijd is nodig om de kefircultuur weer actief te krijgen.
Tot een omslagpunt dat het simpelweg teveel melk en gedoe gaat kosten en je beter met nieuwe verse kefirkkorrels kunt starten.
Houd er ook rekening mee dat geactiveerde melkkefirkorrels mogelijk iets van hun probiotische waarde verliezen.
Labonderzoeken geven aan dat er toch wat verschillen zijn, die je echter niet zo merkt.
4. Melkkefirkorrels activeren
Het weer actief maken van de kefirkorrels kan het beste binnen 3 maanden gebeuren. Daarna kan nog wel, maar het weer goed actief worden gaat steeds langer duren naargelang de kefirkorrels langer ingevroren zijn geweest.
De te volgen stappen zijn als volgt:
Haal zowel de korrels als de ingevroren melkkefirdrank (ijsblokjes) uit de diepvries. Doe ze bij elkaar in een afgedekte pot en voeg nog wat melk toe zodat de kefirkorrels geheel bedekt zijn.
Schuddel de inhoud regelmatig even een beetje heen en weer in de pot, zodat het gelijkmatig ontdooit en alles zich goed vermengt. Dat duurt een paar uur.
Het resultaat kunt u vervolgens aanvullen met meer melk. Maar de eerste keer niet teveel, want de kefir moet echt nog op gang komen. Normaal gesproken is de verhouding 1 op 10 (gewicht in korrels t.o.v. hoeveelheid melk). Hanteer nu een verhouding van 1 op 7. Het eerste resultaat zal waarschijnlijk niet geweldig zijn, maar iedere volgende bereiding wordt weer beter.
Er is wel één maar: hoe langer de kefir ingevroren is geweest, des te langer duurt het weer om de kefircultuur te activeren.
Let op: Langer dan 1 half jaar kefir invriezen geeft minder goede resultaten. Het is dan beter om met een nieuwe kefircultuur te beginnen. De kans is immers groot dat de oude cultuur niet meer stabiel is; wellicht zijn er bacteriestammen en/of gistkiemen 'gesneuveld'. Dat vertaalt zich naar resultaten die blijvend anders zijn dan wat u gewend was. In alle gevallen is het zo dat de kefir minder vlot start naarmate deze ouder is en soms niet eens goed opstart.Geef de melkkefir cultuur de tijd om actief te worden. Dat kan gerust een paar weken duren voordat het weer volledig actief is. Tot die tijd zal het resultaat langzaam en stap voor stap verbeteren.
Geduld is dus belangrijk!
Conclusie bewaren melkkefirkorrels
Ja, je kunt dus prima kefir bloemen bewaren. En dat kan op verschillende manieren, afhankelijk van de duur van afwezigheid.
Het is niet ingewikkeld en het gaat praktisch altijd goed. Om uit te sluiten dat het toch een keer fout gaat, kan het geen kwaad om af en toe een beetje in te vriezen en de datum met stift te noteren op het plastic zakje. Mocht er een keer een ongelukje zich voordoen, dan heb je een backup.
Hoe lang melkkefir bewaren in koelkast (melkkefir drank)?
Daar kunnen we kort over zijn, aangezien de drank zelf behoorlijk lang goed blijft (goed geconserveerd door o.a. melkzuur). Maar al veel eerder niet meer smakelijk zal zijn, waardoor je het toch wel wegdoet omdat het veel te zuur en wrang smaakt.
Ga uit van 1 week na oogsten van de drank. Aangezien je normaal gesproken iedere dag of om de dag kefir maakt, zal dit niet vaak voorkomen.
Succes!
Mutatiedatum: 05-08-2024
Kefir?
Ja