Wat is probiotica?
OverzichtWat is probiotica en waarom is dat belangrijk?
Het belang van iets, wordt bepaald door het objectief bepaalde, feitelijke nut er van.
En dat nut heeft alles te maken met onze gezondheid! Later meer daar over.
Maar eerst antwoord op de vraag:
Wat kun je met probiotica, waar is het goed voor?
Probiotica in beeld: Verschillende bacteriën, een van de twee soorten micro-organismen die in zowat alle probiotische producten zijn terug te vinden. Samen vormen ze een symbiose. 'Leven en werken samen'. |
Eigenlijk wat 'zijn' probiotica. Want probiotica (meervoudsvorm) zijn levende micro-organismen die in enorme aantallen in bepaalde voeding voorkomen (denk bv. aan zuurkool, maar ook kefir).
Probiotica hebben een gezondheidsbevorderend effect, wanneer ze in voldoende hoeveelheid worden ingenomen. Denk daarbij eerder aan miljarden dan miljoenen!
Ze dragen bij aan de gezondheid van en evenwicht in het microbioom; dat is het geheel aan micro-organismen wat zich in de spijsverteringsorganen bevind. Dus niet alleen bacteriën, maar ook gisten, schimmels en virussen.
Micro organismen en wat ze doen
Wat probiotisch is, bevat micro organismen; miniscule levensvormen als bacteriën, gisten en schimmels. En dan niet een beetje, maar absurd veel.
We hebben het over miljarden micro-organismen, onderverdeeld in bacteriën en gisten. En daar is iets bijzonders mee aan de hand. Ze hebben een functie in het lichaam.
1. Micro organismen vormen een symbiose
Deze micro-organismen vormen een symbiose (leven met elkaar, tot elkaars nut) en vermenigvuldigen zich onder de juiste omstandigheden, met de juiste ingrediënten door middel van een fermentatieproces.
Zoals bijvoorbeeld biergist dat doet bij bier en zuurdesem bij desembrood.
2. Bij melkkefir en waterkefir zit dat zo
En bij kefir zijn dat de kefirkorrels die tjokvol zitten met micro-organismen: bacteriën en gisten. Waaronder melkzuurbacteriën die het gezonde melkzuur, propionzuur, azijnzuur en diacetyl aanmaken. Wat ze vervolgens afgeven aan de drank en ingrediënten die gefermenteerd worden.
Maar die ook een heel klein beetje ethanol (alcohol) aanmaken.
Wil u misschien met kefir aan de slag?
3. Gezonde nutriënten en verteerbaarheid
En daarnaast vitaminen, bovendien zorgen deze organismen ervoor dat voeding beter verteerbaar wordt gemaakt.
Bij de voor velen lastige dierlijke melk wordt d.m.v. melkkefirkorrels de lactose omgezet in nuttige nutriënten.
Er blijft nagenoeg geen lactose over.
Daardoor is melkkefir vaak toch goed te verdragen door mensen met een lactose intolerantie. Mocht je dit uit willen proberen, probeer het consumeren ervan dan met kleine beetjes op te bouwen.
4. Geen of zo weinig mogelijk suiker
En zo zal bij waterkefir de ongezonde suiker omgezet worden in allerlei nutriënten die juist wel gezond zijn.
Probiotica kan zelf gemaakt worden, of kant en klaar gekocht.
Dat kan bij ons (uitsluitend kefir en kombucha gerelateerde probiotica), maar ook kunt u probiotica bij Kruidvat, Etos e.d. kopen.
Wat daar verkrijgbaar is, is qua goede bacteriestammen doorgaans fors minder en divers dan die van kefir.
Maar wat is dan een probioticum?
Dan hebben we het over voeding, of een voedingsproduct, dat op zijn beurt weer 'probiotica' bevat, ofwel micro-organismen. Zoals bijvoorbeeld probiotische voedingssupplementen!
Het is goed om te weten dat het woord 'probioticum' een samenvoeging is van het Latijnse woord 'pro', wat 'voor' betekent en het Griekse 'bios', wat 'leven' betekent. Dus: 'voor' het 'leven'. En dat geeft dan inderdaad mooi de functionele betekenis van het toch wat abstracter klinkende 'probioticum' weer.
Kefir is daar ook een mooi voorbeeld van; het is voeding en het zit tjokvol micro-organismen als vele soorten goede bacteriestammen en gistkiemen, maar daarnaast ook veel andere nutriënten. Zoals vitaminen, eiwitten, etc.
Probioticum kopen of toch zelf maken?
Bij een probioticum denk je dus meer aan een product. Zo zal ieder voedingssupplement dat probiotica bevat, dus een probioticum genoemd kunnen worden. Maar om de verwarring compleet te maken wordt ook de term probiotica hiervoor gebruikt.
► Gebruiksklare probiotica kopen
► Probiotische melkkefirkorrels of waterkefirkorrels kopen
Die laatste betreffen de 'doe het zelf' kefir producten, op basis van verse of gedroogde kefirkorrels.
► Probiotische jun scoby of Finse viili yoghurt probiotica kopen
De keuze is aan jou! Je kunt natuurlijk eerst een kant en klaar product proberen en als dat goed bevalt, met echte kefir aan de slag.
1. Praktische tip: zelf probiotica 'kopiëren'
Dit willen de supermarkten, drogisterijen en producenten van probiotica niet horen, maar ik zeg het toch:
Je kunt veel in de supermarkt verkrijgbare probiotische drankjes 'klonen', door simpel weg een paar eetlepels van het product een dag te laten fermenteren in melk.
Als dat lukt - wat zo goed als altijd het geval is - kun je dat een aardig aantal keer herhalen.
Goed en goedkoop, hoewel deze producten praktisch nooit gistkiemen bevatten om het bol staan van de verpakking in het schap te voorkomen. Je werkt dan dus wel met een uitgeklede, minder volledige probiotische cultuur.
2. Gebruiksklaar probioticum versus verse kefirculuur
De keuze is geheel aan u. Kant en klaar probioticum hoef je niets voor te doen. Staat tegenover dat o.a. de diversiteit qua bacteriestammen in veel gevallen een stuk(je) minder is (m.u.v. Colostrum Kefir gefermenteerd). Wel een constante gegarandeerde kwaliteit.
Zelfgemaakte kefir kost wat inspanning en de kwaliteit is mede afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte kefircultuur. En daar zijn nogal wat verschillen. Praktisch iedere levende kefircultuur heeft weer wat andere eigenschappen en dus ook waarschijnlijk samenstelling.
Het mooie van vooral vers gemaakte kefir is dat het fors bijdraagt aan de bacteriediversiteit van de darmflora en daarmee ondersteunt het je immuunsysteem.
Kefirshop biedt een microlab geteste kwaliteit kefircultuur voor zowel melkkefir als waterkefir. En onze klanten zijn er zeer tevreden over (gemiddeld beoordeeld met een 9,9x).
Wat is prebiotica en waar zit dat in?
Probiotica en prebiotica gaan hand in hand. Probiotica is duidelijk, maar wat is prebiotica dan?
Dan hebben we het over voedingsvezels. Voor voedingsvezels moet het lichaam moeite doen om ze te kunnen verteren. Als iemand het over vezelrijke voeding heeft, dan is dat in principe prebiotica.
Van voedingsvezels is bekend dat ze een goede stoelgang bevorderen; de spijsvertering moet er echt mee aan het werk.
1. Wat is de relatie tussen probiotica en prebiotica?
Want deze twee termen worden vaak in combinatie met elkaar gebruikt. Zo zijn er producten op de markt, waarvan gezegd wordt dat het probiotica bevat, maar ook prebiotica.
Als dat beweerd wordt, zal dat ook meestal wel kloppen.
Het nut van prebiotica is dat je kunt zeggen dat zonder prebiotica, eventueel gebruikte probiotica in ieder geval minder goed zijn werk kan doen.
2. Prebiotica is voeding voor probiotica
De reden is simpel: prebiotica dient als voeding voor alle micro-organismen die levend (bij kefir het geval) de maag zijn gepasseerd en uiteindelijk in de darmen terecht komen. En daardoor neemt de hoeveelheid toegevoegde bacteriën minder snel af; ze blijven dus langer leven en doen langer hun werk en bieden beter weerstand tegen ziekteverwekkende bacteriën.
En dus ondersteunt de combinatie van probiotica en prebiotica weer het microbioom
Waterkefir zal daar geen suiker aantreffen als voedingsbron. Maar wel voedingsvezels. En daar kan het mee uit de voeten, bij gebrek aan suiker. Het zal ervoor zorgen dat de door inname opgebouwde probiotica in de darmen niet direct afsterft of afgescheiden wordt, waardoor je weer nog meer probiotica in moet nemen.
Hetzelfde geldt voor melkkefir; er is doorgaans géén melk (met lactose) in de darmen aanwezig en bovendien zijn er ook allerlei andere bacteriën en enzymen die daarmee aan de slag gaan.
3. Conclusie voor de combinatie: probiotica darmen
Prebiotica (dus voedingsvezels) ondersteunen de levensvatbaarheid en daarmee de activiteit in de darmen van de daar aanwezige probiotica.
Het feit dat de combinatie van deze twee zoektermen 'probiotica darmen' steeds vaker in zoekmachines gebruikt wordt, betekent dat er in ieder geval een stukje bewustwording is.
Probiotica ervaringen?
Ervaringen met kefir en andere probiotica zijn er zeker. Voor zover wij ze ontvangen hebben van klanten, vind u hier positieve klanten ervaringen met kefir probiotica.
Er zijn ook kanttekeningen te plaatsen, want als je informatie verstrekt moet je dat volledig en objectief doen.
Deze staan hier vermeld:
Voor en tegens (aandachtspunten) bij gebruik kefir voor de gezondheid
Mutatiedatum: 03-08-2024