Veel ontwikkelingen sinds laatste nieuwsbrief
December 2023
OverzichtNieuwsbrief december 2023
Beste kefirliefhebber,
Onze laatste nieuwsbrief dateert alweer uit 2021. We overspoelen u dus echt niet met nieuwsbrieven, maar hebben toch wel wat nieuws en wetenswaardigheden te melden.
Allereerst: Wij doen niet mee aan de Black friday of Cyber monday gekte mee! Ja, we hebben wel aanbiedingen en bieden verschillende kortingscodes via deze nieuwsbrief.
Alleen zij die geldig tot half januari 2024. Voor voordeel hoeft u zich dus niet te haasten!
Onderwerpen in deze nieuwsbrief
Fermentatiepotten; Waarom een waterslot of luchtslot gebruiken?
Hoe houd u uw kostbare kefir in een goede conditie?
Vragen en antwoorden
Energiezuinige infrarode warmtematjes in de koude winterperiode
Viili; de stroperige yoghurt van de koude grond
Jun scoby; het verrassende broertje van kombucha
Gebruik een mason jar als fermentatiepot of als kiemgroentepot
B2B - Business to business
Kort nieuws
Kortingcodes en aanbiedingen!
Wilt u de nieuwsbrief opzeggen? Jammer, maar geen probleem hoor; helemaal onderin deze nieuwsbrief vind u de link om dat met één klik te kunnen doen. U hoeft overigens niet bang te zijn dat we u 'plat spammen': Als we er 1 a 2 per jaar versturen is het al veel.
Bent u er nog? Dan veel leesplezier!
Fermentatiepotten; Waarom een waterslot of luchtslot gebruiken?
Kefirshop verkoopt alleen maar fermentatiepotten met een waterslot of luchtslot. En géén standaard weckpotten (meer). De reden gaat terug tot een periode rond de eeuwwisseling, toen we een paar keer een kostbaar geachte kefircultuur zijn kwijtgeraakt, door... ja, door wat eigenlijk? Toen wisten we het door gebrek aan kennis en ervaring nog niet, maar daar zijn we toch vrij snel achter gekomen.
We deden namelijk alles goed, met uitzondering van één ding: We gebruikten een gewone weckpot.
Wat is nu het probleem van het gebruiken van een standaard weckpot denkt u misschien? En waarom is er nu zoveel aanbod van fermentatiepotten met een waterslot of luchtslot?
De reden leest u hier:
► Meer informatie waarom een fermentatiepot met waterslot of luchtslot gebruiken verstandig is
Lang verhaal kort: Nadat we in het verre verleden zijn overgestapt op fermenteren in potten met een waterslot hebben we nooit meer problemen gehad. En dat gunnen we iedereen :)
Hoe houd u uw kostbare kefir in een goede conditie?
Een deel van het antwoord op deze vraag is in de vorige alinea's al aan de orde gekomen: de keuze voor een echte fermentatiepot blijkt vaak bepalend. Maar er zijn heel wat meer aandachtspunten, waar wij dagelijks mee geconfronteerd worden door hulpvragen van klanten. In veel gevallen is het dan al te laat voor de kefircultuur die niet meer te redden is. Ook al is dan misschien de oorzaak gevonden, voorkomen is beter dan genezen.
Bovendien wil je genieten van en de smaak van gezonde kefir, maar ook de gezondheidsvoordelen die kefir drinken met zich brengt.
Hier komen een paar van de meest voorkomende problemen
Problemen melkkefir EN waterkefir
Gebruik van een pot waar de overdruk niet weg kan via waterslot of luchtslot (zie stukje hierboven), waardoor mogelijk vervuilde lucht opgesloten blijft in de pot.
Geen aparte afwasborstel per kefirsoort gebruikt, die je ook niet voor de afwas gebruikt.
Te laat of veel te laat (door omstandigheden bijvoorbeeld) verwerken van de kefir, waardoor de voeding 'op' is.
Problemen met melkkefir
Met verkeerde verhoudingen gewerkt, of de kefir te lang laten staan, waardoor het bovenin de pot een dikke brei is geworden, waarin de kefirkorrels een geheel vormen met een dikke koek melkkefir drank. Dit komt erg vaak voor bij de eerste verwerkingen na ontvangst van de melkkefirkorrels.
Plantaardige melk gebruikt. Het kan.... maar het houd niet over. Er zit geen lactose in en dat is toch de voorkeursvoeding voor de kefircultuur.
Lactosevrije melk gebruikt. Idem, de kefircultuur wordt uitgehongerd.
Karnemelk of yoghurt gebruikt: Daar zit al bijna geen lactose meer in, zodat de kefircultuur ook dan voeding tekort komt.
Problemen met waterkefir
Gebruik van waterfilters, vooral als weinig of geen vruchten gebruikt worden (mineralen tekort).
Gebruik van 'foute' ingrediënten als honing, gember, stevia e.a. Wanneer er enzymen en/of antibiotische ingrediënten (potentieel bacterie/gist dodend) in zitten, is de kans groot dat het fout gaat. Ook als de koolhydraten 'nep' zijn, zoals bij kunstmatige zoetstoffen.
Gebruik van 'behandelde' vruchten, gezwaveld, met pesticiden of glansmiddelen. Dit staat zelden of nooit op het etiket. Vruchten gebruiken? Dan altijd biologische vruchten, dan zit je altijd goed.
Langdurig gebruik van kraanwater in regio's waar het water gewonnen wordt van oppervlaktewater (meer achtergebleven vervuiling wat niet altijd helemaal goed er uit gefilterd kan worden). Denk aan medicijn- en drugsrestanten, gestapelde pesticides e.d. Niet goed voor de mens, maar ook niet voor een kwetsbare levende kefircultuur.
Wat te doen bij problemen?
Het is ondoenlijk om alle mogelijke fouten en ongelukjes hier te noemen, laat staan de oplossing te vermelden. Maar veel vind u op onze website terug. O.a. via:
Vragen en antwoorden (FAQ)
Gebruiksaanwijzingen (met voorbeelden waarom dingen fout gaan en hoe dit te corrigeren)
Kefir informatie (startpunt van kefir kennisbank)
Vragen en antwoorden
Ondanks dat kefir inmiddels redelijk gemeengoed is geworden, blijven er blijkbaar nog veel onduidelijkheden en vragen over. We merken dat dagelijks, want via de mail of telefonisch weet men ons te vinden.
En ook al staat in onze 'auto reply' vermeld dat veel vragen via onze website beantwoord worden (zie ook vorige punt). Toch blijven de vragen komen. Dat komt ook doordat mensen snel geneigd zijn om kefir te googelen en dan wel zien waar ze uitkomen. Als het om verse kefir gaat, is de kans erg groot dat ze bij ons uitkomen.
Ook al komt jouw kefir misschien van je vriendin, of Marktplaats waar op zich niets mis mee is.
Onze boodschap: Als er vragen zijn, lees dan eerst de relevante publicaties via onze website. (zie eerdere links)
Misschien kan een eerder geschreven blog ook helpen, waarin de 'broodje aap' verhalen over kefir naar voren komen.
Die had de titel 'Kefir verhalen; feit of fabel?' Lees ze ;)
Energiezuinig infrarood warmtematje voor de koude winterperiode
Nu de gasprijzen al een poos onzeker zijn en waarschijnlijk blijven, hebben velen de thermostaat wat lager staan. Maar als kefir, jun of kombucha in een te koude ruimte staat, verloopt de fermentatie minder goed, duurt langer en de verhoudingen of fermentatieduur moeten aangepast.
Of je maakt gebruik van een warmtematje, die o.b.v. infrarood, alleen de inhoud van de pot verwarmt en op temperatuur houd. Ondanks een koude(re) ruimte. Deze warmtematjes zijn bijzonder energie efficiënt; minimaal 90% van de energie wordt omgezet in warmte.
Testvoorbeeld uit eigen praktijk: Wij fermenteren 2 x 6 liter vaten melkkefir in een frisse schuur van maximaal 18 graden. Dat doen we met 2 x 5 Watt warmtematjes, waarbij de thermostaat op 2/3 van het vermogen staat. De vaten staan in een zogenaamde 'warmtekast', eigenlijk niet veel meer dan een kartonnen doos die aan de binnenkant met radiatorfolie is geïsoleerd.
De thermometer sticker aan de buitenkant van het vat geeft continu 26 graden C aan. En dat verbruikt dan zo'n 6 a 7 watt, wat bizar weinig is om 12 liter goed op temperatuur te houden. Op 1/3 vermogen is temperatuur op de gebruikelijker 21 graden C, dus ongeveer 4 watt.
Kortingscode van € 2,50 voor het 14x15 cm. warmtematje
Gebruik code: WarmJoh
Je kunt ook kiezen voor een 15x28 cm. warmtematje, waarop 2 potten naast elkaar kunnen staan. Zelfde code.
Tip: Ook zeer goed bruikbaar voor dieren als amfibieën en reptielen. Thermostaat is zeer nauwkeurig te regelen.
Viili; de stroperige yoghurt van de koude grond
Stroperige, gelachtige viili 'trekdrop' yoghurt. De bomvol met probiotica yoghurt. |
Zelf weleens yoghurt willen maken, maar het is zo'n gedoe en je moet er een yoghurt maker voor hebben?
Dat valt toch wel mee! Want met de Finse viili yoghurt gaat dat veel simpeler. Die fermenteert namelijk op kamertemperatuur, dus een yoghurtmaker is helemaal niet nodig. Sterker nog, die moet je juist NIET gebruiken omdat dat echt veel te warm is voor viili yoghurt.
En met een paar lepels van de vorige viili fermentatie maak je met een nieuwe plons melk weer een nieuwe lading viili yoghurt. Alles in een pot, doekje erover en 1 dag later is het klaar.
Het leuke van viili is dat het de 'trekdrop' onder de yoghurts wordt genoemd. En als je naar de foto kijkt, snap je waarschijnlijk waarom. Het is draderig, gelachtig, maar toch geeft het geen slijmerig mondgevoel.
Voordeel is dat deze direct actief is na ontvangst en de volgende dag heb je al eertbare yoghurt. Deze kun je eindeloos blijven gebruiken, mits goed verzorgd. Invriezen kan ook heel eenvoudig. En delen met anderen ook.
Andere aanbieders werken met gedroogde en ingevroren viili, die het uiteindelijk ook goed doet. Alleen duurt dat 2 weken, dus dat kost heel wat melk, voordat het echt wat is.
Korting: Hier kun je de viili yoghurt starter a 20 gram kopen met E. 2,- korting
Kortingscode € 2,-: TrekdropYoghurt
Jun scoby; het verrassende broertje van kombucha
Kombucha is aardig bekend. Maar er is ook een broertje van kombucha die er hetzelfde uitziet, maar een wat verfijnder smaak heeft. En het voed zich niet met zwarte thee en suiker zoals bij kombucha, maar met rauwe honing en groene thee.
En de jun thee die het oplevert is een stuk vlotter klaar. Na 5 a 6 dagen kun je al oogsten.
Kortingscode van € 2,50 voor een Jun scoby
Gebruik code: ScobyDo
Gebruik een mason jar als fermentatiepot of als kiemgroentepot
Een mason jar begint hier steeds bekender te worden, maar vooral als voorraad pot, jampot, of als drinkpot met deksel en rietje. Net zo als in het buitenland al langer gangbaar.
Voor degenen die een poosje niet op onze website zijn geweest: Wij verkopen alweer een tijdje mason jar fermentatiepotten van 1 en 1,5 liter (wide mouth, dus met brede 83 mm. opening). Met naar keuze een deksel met waterslot, of deksel met geïntegreerd luchtslot.
Het mooie is: Gaat de glazen pot een keer kapot (ongelukjes gebeuren overal), dan haal je simpelweg bij de Xenos of Blokker alleen de glazen pot. In plaats van een stuk duurdere complete fermentatiepot.
En wat ook leuk is; er zijn kiemgroente attributen die naadloos passen op de mason jar potten.
Kortingscode voor € 2,- korting op:
Mason jar fermentatiepot met waterslot (naar keuze 1 of 1,5 liter)
Mason jar fermentatiepot met luchtslot (naar keuze 1 of 1,5 liter)
Kortingscode: MasonJarOk
En hier de Kiemgroente attributen voor mason jar (deksel of statief / standaard)
B2B - Business to business
Sinds kort bieden we mogelijkheden voor organisaties om zelf wederverkoper te worden van een paar Kefirshop producten. Het staat nog in de kinderschoenen, maar op deze B2B-pagina zijn al een paar producten terug te vinden. En dat zal nog verder uitgebreid worden. Er zijn al een paar biermerken die met onze kefir werken, kefir wordt ook als alternatief zuurdesem gebruikt en er worden fermentatieworkshops georganiseerd waarvoor wij alle benodigdheden leveren.
Op die manier kunnen we voor andere organisaties een soort van groothandel zijn, met passende staffelkortingen en totaaloplossingen.
Ook een affiliate partner worden van Kefirshop behoort tot de mogelijkheden. Dat komt er op neer dat u een geprepareerde link op uw website opneemt en alle verkopen die via dat kanaal door Kefirshop worden gedaan, worden beloond met een commissie.
Info staat nu nog op andere plek, maar dat zal geïntegreerd worden in het B2B gedeelte.
Kort nieuws
1. Probiotische huidverzorging met kombucha, kamille en hyaluronzuur:
Probiotische huidverzorgingsproducten met chamomile en hyaluronzuur (van Flow Cosmetics)
Skin Care o.b.v. kombucha (Thylbert)
Geen van deze producten bevatten parabenen of andere troepjes.
2. Andere kortingen
- Er zijn al een aantal kortingscodes voorbij gekomen. Maar dan moet je maar net dat product willen hebben.
Daarom bieden we ook een 10% kortingscode voor alle producten die niet zijn afgeprijsd.
Dan is het aan u om te bekijken wat het voordeligste uitpakt, maar dan heeft u in ieder geval verschillende mogelijkheden. Er kan per bestelling maar één kortingscode gebruikt worden.
Kortingscode voor 10% korting: Korting10!
- Daarnaast krijgt u ook gratis gedroogde waterkefirkorrels (ter waarde van € 13,50) van topkwaliteit bij een van de boeken die duurder zijn dan € 19,-. Hoe? Zie de boekenpagina. Daar staat vermeld hoe en wat.
- € 2,- korting op verse of gedroogde waterkefirkorrels, omdat ze het zo goed doen.
Kortingscode: H2OKefir
Hier vind je onze waterkefir
- Gezonde cadeautip: Compleet startpakket gedroogde waterkefir. Standaard € 3,- voordeel (dus geen code nodig). En start ermee wanneer je wilt.
- Wil u weten hoeveel suiker er nog in uw waterkefir, kombucha of jun thee zit?
Meten is weten!: Meet suiker gehalte met een refractometer.
€ 2,50 korting met kortingscode: LowSugar
3. XL Fermentatiepotten
Op zoek naar een echt grote fermentatiepot, waar ook zuurkool, kimchi e.d. goed in gefermenteerd kunnen worden? Zoek niet verder. We hebben:
Een glazen Weck tulp 2,7 liter fermentatiepot met waterslot naar keuze
Een helder transparante kunststof 5 liter fermentatiepot met XL waterslot
Ook fermentatiegewichten en groentepers met drukveer voor groente fermentatie zitten in ons assortiment.
4. Goedgekeurd voor 2 nieuwe webwinkel keurmerken
We zijn alweer een poos aangesloten bij het Webwinkelkeur keurmerk, wat eigenlijk een must is voor webwinkels, want dat bied ook garanties en zekerheden voor alle klanten. En er zijn nog een paar keurmerken voor welke we zijn goed gekeurd:
WebshopChecker - Een keurmerk dat de allerbelangrijkste criteria toetst en de bijbehorende score weergeeft. (Note: Is opgegaan in Webwinkelkeur keurmerk)
GoedHartKeurmerk - Een keurmerk voor organisaties die (volgens het keurmerk zelf) die geven om hun omgeving. We staan daar op hun 'Heldenlijst'.
5. Microbiomics, samenwerking Kefirshop e.a. berijven met Foodlab Hogeschool Leiden
We zijn halverwege met dit project en helaas kunnen we er nu nog weinig over vermelden, maar er zijn al zeker interessante onderzoeksresultaten. Betreft niet alleen melkkefir cultuur van Kefirshop die onderzocht wordt, maar ook bv. Kombucha en zuurdesem van verschillende bakkers.
Er is al een startversie van de website Fermentobiomics (projectnaam) gelanceerd. Die is nu nog kaal, maar zal uiteindelijk ingericht gaan worden met onderzoeksresultaten, conclusies, bevindingen, aandachtspunten etc.
6. Klantbeoordelingen
Kijkt u ook vaak eerst naar klantbeoordelingen, voordat u iets koopt bij een webwinkel? Doen wij in ieder geval wel vaak.
Het geeft toch een globaal idee hoe een webwinkel presteert en hoe betrouwbaar het is.
Bent u ooit klant bij ons geweest en wil u kort en (super)snel uw beoordeling delen met toekomstige bezoekers van onze webwinkel, zodat zij weten wat ze mogen verwachten?
Dan kan dat via Google en via TrustPilot, dat is aan u. Dank voor de eventuele moeite :?
Nou, dat was hem weer voor deze keer. Tussentijdse nieuwtjes en wetenswaardigheden zijn ook terug te vinden via de nieuwspagina van de webwinkel en/of Facebook.
Veel plezier met uw eventuele kefir- en fermentatieplannen en een goede gezondheid!
Een hartelijke en gezonde kefirgroet,
Simone en Michel Kemperman
Kefirshop
© 2011 - 2023 Kefirshop | typfouten en prijswijzigingen voorbehouden
Mutatiedatum: 05-10-2024
Producent/Merk
Kefirshop