Waarom abrikozen? Daarom!

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van abrikozen?

Artikel 2 van 13

Zijn gedroogde abrikozen gezond?

Blog: juni 2024

Abrikozen bevatten heel wat gezonde nutriënten, naast de suiker die wellicht meer in het oog springt. De hoeveelheid suiker er in, bepaalt dat we er niet eindeloos van kunnen snoepen.

Maar als we er verstandig mee omgaan kan het een positieve invloed hebben op de werking van het immuunsysteem, botten, haren en huid, de bloeddruk, spijsvertering en gewichtsbeheersing (ondanks de suiker).

De spijsvertering is dan nog misschien van het grootste belang, aangezien die aan de basis staat van alle overige genoemde gezondheidsaspecten.

 

Versterking van het immuunsysteem

De aanwezigheid van vitamine A (ook wel retinol genoemd) en ijzer in gedroogde abrikozen, helpt het immuunsysteem te versterken. Het speelt daar een essentiële rol. 

Het helpt infecties te bestrijden en houdt slijmvliezen gezond (denk aan neus- mond en longen).

Bovendien is vitamine A betrokken bij de opname van ijzer (wat dus al ruimschoots in de abrikoos zelf aanwezig is), wat cruciaal is voor de vorming van rode bloedcellen en een gezond immuunsysteem.

Als u op deze pagina, of uberhaupt op deze website terecht bent gekomen, heeft het waarschijnlijk uw interesse om aan uw immuunsysteem te werken middels voeding. Probiotica - wat vooral in de vorm van kefir de focus is van onze website - heeft ook een positieve invloed op de algemene weerstand tegen infecties en diverse aandoeningen.

 

Gezonde botten, haren en huid

Van calcium is het algemeen bekend, maar ook de in de abrikoos aanwezige fosfor, magnesium, foliumzuur en vitamine A (daar heb je 'm weer!) dragen bij aan sterkere botten en een gezonde haargroei.

Vitamine A is tevens een krachtig ingrediënt voor een gezonde huid. Het fungeert als een antioxidant, beschermt tegen vrije radicalen en gaat vroegtijdige huidveroudering tegen.

Bovendien normaliseert het de huidfuncties, herstelt het zonschade tot in het DNA, vermindert het overmatige talgaanmaak (denk aan acne), verdunt het de bovenste huidlaag en verbetert het de huidtextuur.

 

Regulering van de bloeddruk

Kalium in gedroogde abrikozen kan helpen de bloeddruk te verlagen, vooral als je last hebt van hoge bloeddruk.
Bevordering van de spijsvertering: De vezels in gedroogde abrikozen helpen de darmflora in balans te houden en ondersteunen een goede spijsvertering.

En als u abrikozen combineert met probiotica zoals waterkefir, dan combineert u twee belangrijke voedingselementen die elkaar in het bijzonder versterken ten aanzien uw darmflora / microbioom: probiotica + prebiotica.

Prebiotica is namelijk voeding voor de probiotica, waardoor u met een geringere hoeveelheid kunt volstaan. Dat kan handig zijn bij dure probioticadrankjes, capsules en tabletten omdat u dan wat spaarzamer kunt doseren.

Bij de afbraak van de voedingsvezels uit abrikozen komen er ook stofjes vrij die de darmwerking verbeteren en het immuunsysteem versterken.

 

Gewichtsbeheersing

Vezelrijke voeding - zoals gedroogde abrikozen - kan een verzadigd gevoel geven, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing. De onweerstaanbare drang om te snaaien wordt dan wat meer en op natuurlijke wijze zonder bijwerkingen bedwongen.

Deze voordelen maken ongezwavelde gedroogde abrikozen een gezonde toevoeging aan je dieet. Eet ze met mate als onderdeel van een gebalanceerde voeding om optimaal te profiteren van hun voedingswaarde.

 

Zijn er bijwerkingen van gedroogde abrikozen?

Bij het nuttigen van een paar biologische abrikozen niet, of het moeten de suikers zijn als je er toch teveel van eet. Maar dat is een open deur.

Waarom gebruik ik hier nu expliciet de aanduiding: 'biologische' gedroogde abrikozen? Omdat de meest gangbare gedroogde abrikozen niet alleen niet biologisch zijn, maar daardoor eigenlijk altijd een chemische conserveringsstof bevat die allesbehalve gezond is: Namelijk sulfieten. Die sulfieten zorgen ervoor dat het mooie frisse oranje kleurtje behouden blijft en de vrucht langer houdbaar. Keerzijde is dat het met name voor mensen met astma problemen kan opleveren.

 

Gedroogde abrikozen en waterkefir

Last but not least: Abrikozen zijn prima vruchten voor het maken van waterkefir. De waterkefir doet het er goed op!

Verse abrikozen vind je helaas niet of nauwelijks in ons klimaat, maar gedroogde zijn goed verkrijgbaar. Echter, dan is het wel van belang dat u ongezwavelde abrikozen gebruikt.

Hoe zie je het verschil? Simpelweg aan de kleur. Zijn ze fel oranje? Dan weet je 100% zeker dat ze gezwaveld (sulfieten!) zijn en daar is de waterkefircultuur absoluut niet blij mee! Gebruik die nooit, want dat gaat fout! Zijn ze biologisch, dan zijn ze altijd ongezwaveld en dus bruikbaar.

Onze gedroogde abrikozen zijn tevens pitloos, dus je kunt ze zo bij de waterkefir bereiding doen. Wel is het jammer dat het een duurdere vrucht is, samen met vijgen. Maar je krijgt er wat voor terug.

En: De abrikoos doet het ook goed in de keuken, in verschillende vooral mediterrane gerechten.

Wil je ze kopen? Dat kan hier:

Gedroogde abrikozen (pitloos)

Mutatiedatum: 09-07-2024

© 2011 - 2024 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel