Voordelen van een pH meter

Wat is het nut van een pH meter?

Artikel 1 van 13

Wat is een pH meter en wat kun je ermee?

Blog: 01-08-2024

Een pH-meter is een instrument waarmee de zuurgraad van een vloeistof wordt bepaald, uitgedrukt in een zogenaamde 'pH-waarde'. Met andere woorden: Hoe zuur is de te meten vloeistof.

De pH waarde bepalen gebeurt door het meten van het potentiaalverschil tussen een glaselektrode en een zilver/zilverchloride-elektrode, waaruit de in de oplossing gedompelde pH-elektrode meestal is opgebouwd.

Scheikundigen, biologen, milieudeskundigen en laboranten maken allemaal gebruik van pH-waarden om te meten hoe zuur of basisch een oplossing is.

Maar ook bij het doormeten van een afgeronde fermentatie wordt het vaak gebruikt.

Dus, een pH-meter is essentieel voor nauwkeurige pH-metingen in verschillende toepassingen!

Maar wat bereik je nu met zo'n meting? Waarom zou je die moeite doen?

Met de pH meter de zuurgraad meten. De onderdelen waar de pHmeter uit bestaat.
De pH meter meet de zuurtegraad van een vloeistof
en bestaat uit deze onderdelen.

 

Praktische toepassing van een pH-meting

pH-metingen zijn essentieel in verschillende domeinen. Hier zijn enkele praktische toepassingen:

1. Voedselkwaliteit en -veiligheid

  • De pH-waarde geeft inzicht in de zuurgraad van voedsel.

  • Deze pH waarde geeft een indicatie in hoeverre een fermentatie al is afgerond, of juist te ver doorgeschoten.

  • Daarmee heb je ook een betere indicatie in hoeverre lactose- en andere suikers al door de fermentatie zijn omgezet.

 

1.b pH meten van een zelf gefermenteerd product

Bij het thuis fermenteren van kefir, kombucha, yoghurt, jun, zuurkool of kimchi biedt de pH meter een mogelijkheid om de mate van fermentatie te meten. Daardoor weet je of aan het eind van de fermentatiecyclus de fermentatie afdoende is geweest.

Als dat niet zo is (de fermentatie is dan te ver doorgeschoten, of is nog niet klaar), dan weet je dat de verhoudingen voor de eerstvolgende fermentatie aangepast moeten worden.

En voor de zojuist gemeten fermentatie geldt dat deze misschien nog wat langer moet fermenteren (te hoog pH), of dat de fermentatie echt te zuur is (te lage pH).

pH waarde 7 is neutraal (water bv.), probiotische producten als melkkefir, waterkefir, jun thee, viili yohgurt, kombucha hebben een pH waarde die ligt tussen 3.0 en 4.5. Ook afhankelijk van persoonlijke smaak en voorkeur.

Ergens tussen deze waarden weet je in ieder geval zeker dat de fermentatie voedselveilig is.
 

2. Laboratoriumonderzoek

  • In laboratoria meten onderzoekers pH-waarden om chemische reacties te begrijpen.

  • Het helpt bij het optimaliseren van enzymatische processen, zoals fermentatie.

3. Milieu wetenschappen

  • pH-metingen worden gebruikt om de zuurgraad van bodem, water en afvalwater te bepalen.

  • Maar denk ook aan drinkwater, of regenwater in de regenton. In vooral industriële gebieden kan de regen neerslag enigszins zuur zijn. Hoe zuur, is eenvoudig te meten.
     

4. Industriële processen

  • In de chemische, farmaceutische en voedingsindustrie wordt pH-bewaking gebruikt.
    Zo controleren wij ook de fermentatiekwaliteit- en kracht van onze probiotische producten, zodat we zeker zijn dat we een kwalitatief goed en voedselveilig product leveren.

  • Bijvoorbeeld bij de productie van medicijnen, dranken en cosmetica. Van cola is bijvoorbeeld bekend dat het behoorlijk zuur is (dus lage pH waarde), maar de fabrikant wil er wel voor zorgen dat het niet per ongeluk nog veel zuurder is zodat het tandglazuur te veel wordt aangetast bij cola verslaafden.
     

5. Zwembaden en aquaria

  • pH-waarden worden gecontroleerd om de waterkwaliteit te handhaven.
    Voor ons mensen is het prettig dat zwemwater niet te zuur, maar ook niet te basisch is.

  • En voor vissen in een aquarium is het zelfs van levensbelang. Aquarium schoongemaakt met o.a. schoonmaakazijn? Krijg je kalkaanslag e.d. keurig weg, maar hoe zuur is het water nadat u het aquarium gevuld hebt?

 

Conclusie

Kortom, pH-metingen kunnen overal om ons heen een rol spelen. En in veel meer toepassingen dan je op het eerste gezicht kunt bedenken!

Voor thuisgebruik wordt de pH meter vooral gebruikt om de zelfgemaakte melkkefir, waterkefir en andere probiotische producten te meten. Zo weet je zeker dat het veilig is, heerlijk smaakt, dat je de juiste fermentatieduur in combinatie met de juiste verhoudingen hebt gebruikt.

 

Zelf een pH meter gebruiken?

Dat kan, we hebben er een in het assortiment:

► pH meter kopen

En het kan zelfs nog wat eenvoudiger, met papieren pH teststrookjes:

► pH Testpapiertjes kopen

Mutatiedatum: 01-08-2024

Ā© 2011 - 2024 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel