Kiezen tussen Skyr, yoghurt of kefir
OverzichtWelke keuze te maken tussen deze 3 probiotische producten?
Kiezen tussen skyr, yoghurt en kefir: Waar moet je op letten? |
Blog: 06-01-2025
Het zijn alledrie probiotica uit de categorie zuivel en ze bevatten veel eiwitten, wat ze ook geliefd maakt. Er zijn er meer, maar we beperken ons even tussen deze 3 populaire probiotische zuivel soorten.
Als je wilt kiezen tussen skyr, yoghurt en kefir hangt dat af van:
Je persoonlijke smaakvoorkeuren
Gezondheidsdoelen
Beschikbare tijd
Budget
Kwark skyr kefir of yoghurt, een pot zuivel denkt u misschien? Toch niet helemaal! Er zijn legitieme redenen om voor of het ene, of het andere te kiezen.
Afhankelijk van aan welke punten je prioriteit geeft.
Hier zijn enkele verschillen om je te helpen bij je keuze:
Wat is skyr
Toch even een introductie, want het is (nog) niet overal even bekend.
Het is wel een product wat de in toenemende mate steeds populairder wordt. Niet heel vreemd, want het heeft ook wel een aantal mooie eigenschappen waardoor het op waardige wijze vergeleken kan worden met zijn bekendere directe concurrentie, kefir en yorhurt. Het is een eiwitrijke kwark uit IJsland, maar dan wel een met probiotische waarde.
Ok, over naar het vergelijkende waren onderzoek.
Kenmerken skyr
Textuur: Dik en romig, vergelijkbaar met Griekse yoghurt en kefir hangop. Romiger van smaak dan bv. kwark.
Eiwitgehalte: Hoog eiwitgehalte, ideaal voor spieropbouw en herstel. Wordt daarom vaak gebruikt bij krachtsport en bodybuilding.
Vetgehalte: Vaak laag in vet
Smaak: Mild en licht zuur en romig, ondanks het lage vetgehalte.
Probiotica, bevat:
- Streptococcus salivarius subsp. thermophilus: Deze bacterie wordt ook gebruikt in de bereiding van yoghurt en helpt bij het afbraak van melksuikers.
Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus: Deze bacterie werkt samen met Streptococcus thermophilus om melkzuur te produceren, wat bijdraagt aan de zure smaak van skyr.
Actieve skyr-cultuur: Dit is een specifieke cultuur die vaak wordt toegevoegd om de groei van de bovengenoemde bacteriën te stimuleren en de smaak te verbeteren.
Deze bacteriën helpen bij de fermentatie van de melk en dragen bij aan de unieke smaak en textuur van skyr.
Beschikbare tijd: Kopen in de supermarkt. Niet veel voor nodig dus. Wel als je het zelf wilt na maken. Wat kan, maar dat is wat omslachtig. Als je de hele blog gelezen hebt en je wilt dat nog steeds, stuur dan een mailtje.
Budget: In supermarkt vrij duur.
Skyr of kwark?
In plaats van skyr, kun je ook kwark gebruiken. Er zijn namelijk veel overeenkomsten. Kwark is goedkoper, meer variatie (mager, halfvol etc), even eitwitrijk. Ook probiotisch, maar meestal maar één bacteriestam. Kwark is alleen wat minder zuur, zachter van smaak. Kan soms wat stoffig/korrelig smaken. Het is zo dik, doordat er stremsel aan toe is gevoegd en de wei is verwijderd (vormt op die manier een wrongel).
Kenmerken yoghurt
Textuur: Kan variëren van dun en vloeibaar tot dik en romig, afhankelijk van het type (bijvoorbeeld Griekse yoghurt, gewone yoghurt). Maar ook afhankelijk van het vetgehalte.
Eiwitgehalte: Lager dan skyr, hetzelfde als melkkefir. Maar nog steeds een goede bron van eiwitten.
Vetgehalte: Kan variëren van mager tot volvet, afhankelijk van het type.
Smaak: Licht zuur met een romige smaak. Milder zuur dan bijvoorbeeld kefir.
Probiotica, bevat een (of meer) van deze micro organismen:
(zie etiket op de verpakking. Meestal is het maar 1, soms 2 verschillende bacteriestammen)
Lactobacillus bulgaricus: Deze bacterie helpt bij het omzetten van lactose (melksuiker) in melkzuur, wat de yoghurt zijn karakteristieke zure smaak geeft.
Streptococcus thermophilus: Deze bacterie werkt samen met Lactobacillus bulgaricus om de fermentatie te bevorderen en een romige textuur te creëren.
Lactobacillus acidophilus: Soms toegevoegd voor extra gezondheidsvoordelen, omdat deze bacterie kan bijdragen aan een gezonde darmflora.
Bifidobacterium: Deze bacteriën worden vaak toegevoegd aan probiotische yoghurt omdat ze gunstig zijn voor de spijsvertering en het immuunsysteem.
Beschikbare tijd:
Supermarkt: Zeer weinig. Géén ruime keuze tusen verschillende soorten.
Yoghurt ferment: Kost iets meer tijd, maar alsnog weinig. Ruimere keuze in verschillende soorten yoghurt, maar ook keuzevrijheid welke soort en type melk je wil gebruiken.
- Budget: Goedkoop en ook zelf te maken (kopiëren).
Maar vereist wel een yoghurtmaker. Deze verwarmt de yoghurt tot rond 40 graden C in een speciale yoghurtmaker.
Als je die nog niet hebt vereist dat wel een investering. In dat geval duurt het even voordat je de aanschafkosten er uit hebt.- Maar: Je kunt ook kiezen voor viili yoghurt starter. Eenmalige aanschaf en je kunt er vervolgens levenslang mee doen, gewoon op kamertemperatuur zonder yoghurt maker. Je hebt alleen een pot, afdekdoekje, dierlijke melk naar keuze en (eenmalig) de starter van viili yoghurt nodig.
Kenmerken melkkefir
We schrijven vaak 'kefir', maar bedoelen uiteraard melkkefir. Waterkefir valt buiten de scope van deze blog.
Textuur: Tussen dun en dik in, goed drinkbaar vergelijkbaar met een smoothie.
Maar: Als je de kefirdrank door een hangop zak haalt, is de textuur vergelijkbaar met yoghurt of skyr. Lekker dik en zelfs daarin kun je sturen.
Eiwitgehalte: Lager dan skyr en yoghurt.
- Maar: Als je de kefirdrank door een hangop zak haalt, is het zelfs méér dan bij skyr.
Probiotica: Veel rijker aan probiotische bacteriën en gisten (zie Probiotische samenstelling melkkefir), dus nog beter goed voor de darmgezondheid door de enorme variatie.
Het geheim zit hem in de enorme diversiteit aan micro organismen die ongekend groot is bij melkkefir. Er is geen enkel ander product wat ook maar een beetje in de buurt komt.Smaak: Licht sprankelend en zuur. Smaakt een stuk romiger dan het vetgehalte doet vermoeden door het unieke ingrediënt kefiran, wat nergens anders in voorkomt.
Beschikbare tijd en budget:
Werken met melkkefir ferment:
+ Voordeel: gebruiksgemak en eenvoud
Goedkoop in aanschaf. Heeft overigens ook een tintel.- Nadeel: veel geringere diversiteit aan micro organismen
Op lange duur duurder, omdat je iedere 3 a 4 weken een nieuw zakje moet aanbreken.
Supermarkt kefir klonen:
(door van gekochte kefirdrank een paar eetlepels kefir te enten in nieuwe melk)+ Voordeel: gebruiksgemak en eenvoud
Goedkoop in aanschaf
- Nadeel: veel geringere diversiteit aan micro organismen
Géén gisten, dus geen tintel.
Kan niet eindeloos gebruikt worden.
Werken met echte melkkefir korrels:
+ Voordeel:
Enorme diversiteit aan goede bacteriën en gisten.
Lichte tintel in de gefermenteerde melkkefir drank
Grootste gezondheidsvoordeel
Veelzijdig product: Je kunt door een eenvoudige hangop bewerking heel andere karakteristieken verkrijgen.
Op de lange termijn een stuk goedkoper, omdat je slechts éénmaal kefirkorrels koopt en daarna alleen nog maar melk.
- Nadeel:
Iets meer werk en dat keert dagelijks of tweedagelijks (naar keuze) terug.
Om hangop te maken, vergt het nog een tweede bewerking.Eenmalige aanschafkosten die wat hoger liggen dan de andere producten.
Vergt wat meer discipline en hygiëne met de verwerking.
Bijzonderheden echte melkkefir:
Door een eenvoudige handeling maak je van de melkkefir drank, kefir hangop:
Een product wat de positieve eigenschappen van alle hier genoemde opties combineert en ook grotendeels overstijgt.
Welke probiotische zuivel kiezen?
- Kies skyr als:
Je een hoog eiwitgehalte wilt.
Je van een dikke en romige textuur houdt.
Je een magere optie zoekt.
Note: Skyr bestellen kan niet bij ons, dan moet u toch naar de supermarkt.
- Kies yoghurt als:
Je flexibele keuzes wilt in textuur en vetgehalte.
Je een milde, romige smaak waardeert.
Je een algemene, gezonde bron van eiwitten en calcium zoekt.
Je de gemakkelijkste goedkoopste optie zoekt.
Note: U kunt viili yoghurt kopen die géén yoghurtmaker nodig heeft.
- Kies kefir als:
Je je darmgezondheid wilt verbeteren met de allerbeste probiotica.
Je een dun, drinkbaar zuivelproduct zoekt, waar u ook meer mee kan doen:
Je er ook een yoghurt- of skyr dik product van wil kunnen maken (kefir hangop).
Je van een licht sprankelende en wat zuurdere smaak houdt.
Note:
Melkkefir kopen kan bij ons.
Kefir hangop zak ook!
Ontbreekt hier iets nog naar je zin? Laat het ons weten.
Mutatiedatum: 09-01-2025