Sorteer op

Resultaten fermentatie meten voor een voedselveilig resultaat

Hier vind je alle producten die nodig zijn om het eindresultaat van een fermentatie nauwkeurig te meten.

En dan maakt het niet of je kefir, kombucha, jun, viili, groenten of wat dan ook fermenteert.

Voor iedere soort fermentatie kan het eindresultaat van die fermentatie gemeten worden, bijvoorbeeld de hoeveelheid suiker meten, of nog aanwezige restsuikers. En dat meten is geen doel op zich. Maar wat is dan het nut, vraag je je zich misschien af?

Dat nut betreft zowel de kwaliteit van de fermentatie, het behoud van je probiotische cultuur en de gezondheidswaarde van de betreffende probiotica.

Dat leggen we graag uit.

Met een refractometer kun je suiker meten of het suiker gehalte meten, of het suiker gehalte meten, snel en eenvoudig. Ook pH meter beschikbaar om pH waarde te meten.
Met dit kleine apparaatje kun je eenvoudig en snel de suiker waarde meten van een fermentatie.

 

Meten is weten...

En dat weten, betekent vooral:

  • Weet ik zeker of het eindresultaat van mijn fermentatie wel voedselveilig is, wel goed is gelukt?
    Met andere woorden: Is het eindproduct zuur genoeg?

  • Wat is de pH-waarde, oftewel de zuurgraad (graadmeter voor de fermentatie)? Met andere woorden: Is de fermentatie volledig afgerond?

  • Hoeveel restsuikers zitten er nog in de gefermenteerde drank, zodat ik niet onnodig veel suikers binnenkrijg?

 

Suikergehalte en pH waarde meten

Je wil niet teveel suiker binnen krijgen. Dus meten van het suiker gehalte, de restsuikers is van belang.

En bij een zuivelproduct wil je zo weinig mogelijk lactose binnen krijgen. En je wilt dat de fermentatie zo volledig mogelijk verloopt, zodat het eindproduct ook beter verteerbaar is en goed verdragen kan worden.

De hulpmiddelen om dit ook objectief te kunnen meten, vind je hier:

En natuurlijk een thermometer om er zeker van te zijn dat de fermentatietemperatuur niet te laag of te hoog is.

Kan zeer handig zijn in combinatie met een warmtematje om op een ideale temperatuur te kunnen fermenteren.

 

1. pH waarde meten = Zuurgraad meten: betekent mate van conservering en fermentatie

pH-waarde schaalverdeling met voorbeelden, die de pH meter kan meten.
pH waarde schaalverdeling met voorbeelden, dat de pH meter kan meten.

Immers, de pH meter geeft een zeer goede indicatie van de zuurtegraad van een vloeistof. Het gefermenteerde product zal door de fermentatie geconserveerd worden (waardoor de zuurgraad toeneemt), dus veel langer houdbaar dan het anders zou zijn.

Maar daarvoor moet het eindresultaat wel zuur genoeg zijn, maar ook weer niet zodanig zuur dat je mond er van samentrekt. Tegenover zuur staat basisch.

Soms kan het ook handig zijn om te weten of een oplossing licht basisch is.
 

pH waarden lopen van 1 tot en met 14

De pH-schaal loopt van 1 (extreem zuur) tot maximaal 14 (basisch). Gefermenteerde producten zitten vaak tussen ph 3 en maximaal 4,5. Als het niet zuur genoeg is (dus een te hoge pH waarde!), zal het vatbaarder zijn voor bederf. En dat willen we natuurlijk voorkomen.

We hebben een digitale pH meter en losse pH test strips in het assortiment.

 

2. Verhoudingen en fermentatieduur in relatie tot pH waarde

Als de pH waarde de gewenste waarde heeft 'weet' je dan ook of de fermentatie correct is afgerond en dat de gebruikte verhoudingen en de fermentatieduur ook correct zijn. Dat geeft zekerheid, want een te geringe fermentatie geeft bij water of kombucha teveel restsuikers en een fermentatie die op een of andere manier te hard is gegaan (verkeerde verhoudingen, te warm, te lange duur) geeft een te zure drank met mogelijk ook meer alcholontwikkeling. 

Grote uitschieters naar boven of beneden wil je niet, daar bied de pH meter uitkomst.

 

3. pH-waarde meten met een pH meter: onder- en bovenwaarde

Voor iedere fermentatie wordt, geldt een noodzakelijke onder- en bovenwaarde. Zit het daar tussen, dan is het goed. En daarbinnen heeft het dan meer met voorkeur en smaak te maken op welke waarde je uit wil komen.

Kefir, jun en kombucha zitten vaak tussen 3,5 en 4 pH-waarde.

pH meter kopen? Met batterijen en gebruiksinstructie

 

4. Hoeveel restsuikers in gefermenteerde drank?

Hoe kun je het suiker gehalte meten, na de fermentatie in waterkefir, kombucha, jun, of na een 2e fermentatie met vruchtensap? Eenvoudige, maar belangrijke vraag. Maar gelukkig ook een gemakkelijk antwoord!

  1. Een paar druppels van de fermentatie op het display

  2. Kijk door de lens

  3. En je weet precies hoeveel suiker er nog in zit

Op deze wijze kun je nog nauwkeuriger 'schraal' met suiker werken. Dus zo weinig mogelijk suiker om zo weinig mogelijk restsuikers over te houden, zonder dat jouw kefir, jun of kombuchacultuur tekort doet.

 

Voedselveilig fermenteren

Dus, met behulp de producten die je hier vindt, ben je verzekert van goede en gezonde resultaten.

En of dat dan om zuurkool, kefir, viili, jun, kombucha of welke probiotica dan ook gaat, dat maakt niet uit.

Lees ook onze blogs over:

Fermenteer ze, gecontroleerd en veilig!

Mutatiedatum: 03-08-2024

© 2011 - 2024 Kefirshop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel